AI News, EEJournal artificial intelligence

Economic Singularity เมื่อ AI จะมาแย่งงานมนุษย์ไปตลอดกาล

หากหุ่นยนต์ทำให้งานทั้งหมดของมนุษย์เรากลายเป็นอัตโนมัติ สินค้าและบริการที่พวกมันผลิตจะสามารถทำงานได้ โดยแทบจะไม่ต้องใช้แรงงานที่เป็นมนุษย์อีกต่อไป นี่เป็นคำถามใหญ่ที่ถกเถียงขึ้นโดย เควิน มอร์ริส หัวหน้าบรรณาธิการ eejournal.com ซึ่งได้ทำการกำหนดถึงช่วงเวลาที่หุ่นยนต์และปัญญาประดิษฐ์กำลังจะมีความสามารถเกินขีดความสามารถของมนุษยในด้านแรงงาน ว่าเป็นยุคของ “Economic Singularity”  และได้แนะนำว่ามันอาจนำไปสู่ผลกระทบร้ายแรงสำหรับมนุษย์เราทุกคน ในบทความใหม่ใน  EE Journal มอร์ริส ได้วาดภาพของโลกที่สังคมมนุษย์เราผ่านภาวะดังกล่าว: ซึ่งหุ่นยนต์และ AI ได้แย่งงานของมนุษย์ไปทั้งหมดและตอนนี้พวกมันกำลังผลิตสินค้าที่ เหล่ามนุษย์ผู้ว่างงานไม่สามารถจ่ายเงินเพื่อซื้อได้ มอร์ริสชี้ให้เห็นว่าภาวะดังกล่าวเป็นจุดสิ้นสุดตามธรรมชาติของทุนนิยมแบบไฮเปอร์เทคทีฟซึ่ง บริษัท ขนาดใหญ่ได้รับแรงจูงใจเหนือสิ่งอื่นใดเพื่อเพิ่มผลกำไรสูงสุด กล่าว อีกนัยหนึ่งเหล่าบริษัทขนาดใหญ่เหล่านี้จะรู้ว่าอัลกอริธึมด้าน AI รวมถึงการลงทุนในหุ่นยนต์นั้นจะมีราคาถูกกว่าพนักงานที่เป็นมนุษย์ ซึ่งนำไปสู่การปฏิวัติหุ่นยนต์ครั้งใหญ่ที่สุด ซึ่งแน่นอนว่าเครื่องจักรเหล่านี้จะไม่บอกให้เราได้รู้ถึงความทะเยอทะยานที่จะมีอำนาจเหนือโลกของมนุษย์นั่นเอง  ในขณะที่ธุรกิจจำนวนมากเลือกที่จะใช้เทคโนโลยีอัตโนมัติต่าง ๆ เหล่านี้ มอร์ริส คาดการณ์ว่าเราจะเห็นแนวโน้มการแข่งขันรูปแบบใหม่ที่จะเกิดขึ้น : สินค้าในราคาที่ถูกลง แต่คุณภาพสูงขึ้นที่ผลิตโดยหุ่นยนต์อัตโนมัติเหล่านี้ ซึ่งแน่นอนว่ามันมีประสิทธิภาพมากกว่ามนุษย์ เพื่อป้องกันไม่ให้เหล่าแรงงานถูกทิ้งไว้ข้างหลัง ตอนนี้เราได้เห็นผู้คนจำนวนมากเริ่มตระหนักถึงภัยดังกล่าวและได้ออกมาเตือนรัฐบาลว่า ควรเข้ามาช่วยจัดการและเตรียมการสำหรับคนที่ถูกปลดออกจากงานด้วยหุ่นยนต์หรืออัลกอริธึมด้าน AI เหล่านี้ มิฉะนั้น มอร์ริส ได้วาดภาพโลกที่ บริษัทยักษ์ใหญ่ต่างๆ คิดว่าการยังมีพนักงานที่เป็นมนุษย์อยู่ มันจะไม่ดีต่อผลกำไรของบริษัทอย่างแน่นอน “

Inuitive and Synopsys Demonstration of AI Applications with NU4000 SoC

Learn how Inuitive is using Synopsys¹ EV6x Embedded Vision Processor with CNN Engine in Inuitive's NU4000 multi-core SoC that supports artificial ...

DesignWare IP for Amazing Artificial Intelligence SoCs (Synopsys)

Amazing AI starts with silicon and software, designs that innovative teams around the world create every day. But in the end, it's not just about chips. It's about ...

Scaling Up Vision and AI DSP Performance -- Cadence Design Systems

For high-performance, low-power processing of AI and machine vision algorithms, latency can be critical. In this episode of Chalk Talk, Amelia Dalton chats with ...

PFP Cybersecurity AI and Analog Power Analysis: Powered by Xilinx

PFP Cybersecurity combines artificial intelligence and analog power analysis to provide unparalleled cybersecurity solutions. Enabled by Zynq® All ...

Synopsys Demonstration of Android Neural Network Acceleration with EV6x

See how the DesignWare EV6x Embedded Vision Processor with deep learning can offload application processor tasks to increase performance and reduce ...

Computer Vision, Machine Learning and Sensor Fusion in a Single Chip Using the Xilinx reVISION Stack

This video demonstration combines the three major, complex algorithms commonly used in vision-guided systems today including Convolutional Neural ...

Scaling Embedded Deep Learning Inference Performance with Dedicated Neural Network DSP -- Cadence

Neural networks are taking over a broad range of exciting applications these days. But, the amount of computation required for neural network inferencing can ...

DesignWare EV6x Processors for High-Performance Vision Applications -- Synopsys

Learn about Synopsys' new generation DesignWare EV6x processor family, which features support for HD video streams up to 4K, while maintaining a power ...

ST-Teseo LIV3F GNSS Module for IoT Positioning — ST Microelectronics and Mouser Electronics

Many IoT designs these days need location capabilities. While GPS alone was great in the old days, a modern design should be compatible with other satellite ...

Join Us at Synopsys’ ARC Processor Summit!

Synopsys' ARC Processor Summit Silicon Valley is a single-day event consisting of multiple tracks with presentations and demos from Synopsys experts, ARC ...